ŠTA SE SVE DEŠAVA SA VAMA KADA PRESTANETE DA PUŠITE

ostavljanje cigareta

Iako svi znaju da su cigarete loše za zdravlje, kad odlučite da prestanete da pušite, neće biti lako.Za sve vas koji ste odlučili da prestanete da pušite u ovoj godini, evo što možete da očekujete:

Nekoliko sati nakon ove odluke, nikotin će početi da napušta krv i faliće vam cigarete. Ovo će se dogoditi u prvih osam sati nakon poslednje cigarete.

Jedan dan nakon prestanka je vrhunac nelagodnosti i stresa. Nakon 24 sata, simptomi krize su na najvišem nivou. Moguće je da ćete se znojiti, a kroz znoj izlučivati nikotin.

Dva do tri dana nakon prestanka u vašem telu verovatno više nema nikotina. Čulo ukusa i mirisa će početi da oporavljaju, pa bi vam u ovom periodu hrana mogla biti finija.

Nedelju dana nakon prestanka, najgore je prošlo! Mnogi pušači verovatno će početi da kašlju jer će pluća krenuti da se čiste.

Dve nedelje nakon prestanka, cirkulacija postaje bolja, baš poput one kakvu imaju nepušači. Obnavljaju se zubi i desni.

Mesec dana od poslednje cigarete svi simptomi krize poput ljutnje, nelagode, nesanice i blage depresije, trebalo bi da su prestali.

Nakon dva meseca   rizik od srčanog udara pada, a funkcija pluća se poboljšava.

Treći mesec, ako planirate da krenete u teretanu, ovo je pravi trenutak, jer će vam tri meseca nakon poslednje cigarete biti mnogo lakše da vežbate.

Pola godine od poslednje cigarete, plućni mehurići obnovljeni su od lošeg uticaja pušenja, ali pluća vam nikada neće biti kao kod nepušača.

Godinu dana od prestanka, bivši pušači imaju 50 posto manju šansu od srčanog udara, bolesti srca…

Nakon pet godina, rizik od dijabetesa isti je kao i kod nepušača, a deset godina od poslednje cigarete, rizik od smrti uzrokovane rakom pluća upola su manje nego kod pušača.