IZMENA REŽIMA SAOBRAĆAJA U ULICI BRAĆE RIBNIKAR ZBOG RADOVA NOVOSADSKE TOPLANE

IZMENA REŽIMA SAOBRAĆAJA U ULICI BRAĆE RIBNIKAR ZBOG RADOVA NOVOSADSKE TOPLANE

„Novosadska toplana“ obaveštava da sutra (19. oktobar) počinje s radovima na izgradnji vrelovodnog priključka za objekat u ulici Braće Ribnikar 7-9 zbog čega će privremeno biti zauzeta jedna saobraćajne trake u zoni Čitaj više »

DEO DETELINARE U PETAK BEZ GREJANjA I TOPLE VODE

DEO DETELINARE U PETAK BEZ GREJANjA I TOPLE VODE

„Novosadska toplana“ obaveštava da će sutra (19. oktobar) od 6 sati, zbog radova na vrelovodu u Ulici Stevana Mokranjca, neće biti grejanja i potrošne tole vode u sledećim objektima: – Rumenačka 5-25; Čitaj više »

PICA KAO MOTIVACIJA NA POSLU

PICA KAO MOTIVACIJA NA POSLU

Poznati psiholog Dan Ariely sproveo je eksperiment u Intelovoj fabrici u Izraelu kako bi bolje razumeo ljudsku motivaciju. U eksperimentu su bile 4 grupe ispitanika. Prva grupa na početku nedelje dobila je Čitaj više »

ŠTA DOBIJAŠ U EU AKO TI VOZ KASNI

ŠTA DOBIJAŠ U EU AKO TI VOZ KASNI

Evropska unija usvojila je novu regulativu za bolja prava putnika u železničkom saobraćaju po kojoj, ukoliko voz kasni sat vremena, putnici mogu da zahtevaju povraćaj od 50 odsto iznosa cene karte. Od Čitaj više »

U NEDELjU JE FESTIVAL LAMPIONA

U NEDELjU JE FESTIVAL LAMPIONA

Prva studentska humanitarna fondacija “Osmeh na dar” u nedelju 21. oktobra organizuje treći “Osmehov festival lampiona”, kao uvod u novu, 13.  novogodišnju akciju, koja je zakazana za decembar. Festival počinje u 16 Čitaj više »

 

JAPANSKI TRADICIONALNI KOLAČI OPASNI PO ZDRAVLJE

Dve osobe preminule su u Japanu, a veliki broj njih je u teškom stanju nakon što su počeli da se guše tradicionalnim kolačem od riže tokom novogodišnje zabave.

Iako ovi kolači izgledaju bezopasno, svake godine umre nekoliko ljudi od ovog kolača, pa službenici izdaju upozorenje. Kolač se zove mochi, okruglog je oblika i pravi se od mekane riže koja se kuva na pari, potom udara i onda se napravi pira od nje. Rezultat je lepljiva riža koja se peče ili kuva.
Japanci je tradicionalno prave za proslavu Nove godine. Problem je što mora dosta dugo da se žvaće jer je lepljiv tako da sve osobe koje ne mogu da žvaću dobro, poput dece ili starih, teško mogu da jedu ovo jelo.
Ukoliko kolač samo progutate, on se zaglavljuje u grlu i dovodi do gušenja. Prema navodima japanskih medija, 90 odsto ljudi koju su došli u hitnu u novogodišnjoj noći došli su zbog gušenja od ovog kolača. Stariji su od 65 godina.
Izvor: 021.rs Foto: Vijesti.hr – RTL