UBACILA PSA U VEŠ MAŠINU DA BI IMALA VIŠE PRATILACA NA INSTAGRAMU

UBACILA PSA U VEŠ MAŠINU DA BI IMALA VIŠE PRATILACA NA INSTAGRAMU

Argentinka Tamar Rotman izazvala je gnev na društvenim mrežama jer je zbog popularnosti na Instagramu i nadi da će dobiti što više pratilaca, stavila psa u veš mašinu. Na kratkom snimku vidi Čitaj više »

PARIZ DOBIO EKOLOŠKE PISOARE, ALI NA OTVORENOM

PARIZ DOBIO EKOLOŠKE PISOARE, ALI NA OTVORENOM

Gradske vlasti Pariza postavile su četiri ekološka pisoara na ulicama čiji će sadržaj biti iskorišćen kao đubrivo za biljke. Pisoari su crvene boje sa žardinjerama kako bi se neutralisali neprijatni mirisi, postavljeni Čitaj više »

NAJBOLjI I NAJGORI GRADOVI ZA ŽIVOT SU…

NAJBOLjI I NAJGORI GRADOVI ZA ŽIVOT SU…

Beč je grad koji je najbolji za život po analizi Ekonomist intelidžensi junita, dok je najmanje pogodan za život Damask u Siriji. Prema godišnjem izveštaju istraživačke službe britanskog lista Ekonomist, među prvih Čitaj više »

ČETVRTAK JE DAN ZA TENIS – GLAVOM

ČETVRTAK JE DAN ZA TENIS – GLAVOM

Dvadesetprvi Memorijalni turnir u tenisu glavom „Vladimir Francišković“ održaće se u četvrtak, 16. avgusta, na peščanim terenima Štranda. pored Mosta slobode. Ovo je 32. turnir po redu, a 21. otkako nosi ime Čitaj više »

DVE IZLOŽBE BIBLIOTEKE MATICE SRPSKE POVODOM JUBILEJA

DVE IZLOŽBE BIBLIOTEKE MATICE SRPSKE POVODOM JUBILEJA

Biblioteka Matice srpske priredila je dve izložbe povodom 180 godina svog rada. Jednu izložbu čini postavka eksponata u vitrinama (snimci arhivske građe i odabranih stranica rukopisnih i starih štampanih knjiga i periodičnih Čitaj više »

 

MAŽENJE DECE DOVODI DO PROMENA NJIHOVIH HROMOZOMA

Dolaskom bebe na svet počinje razdoblje intenzivnog maženja, a naučnici su nedavno otkrili nešto zanimljivo, pomalo čak i zabrinjavajuće, u vezi sa količinom maženja u ranim danima bebinog života.

Čini se da više maženja i više bliskog kontakta ne utiče na bebe samo kratkoročno, za utehu i osećaj sigurnosti, nego ostavlja mnogo dublji trag koji traje duže nego što se mislilo.
Tim na Univerzitetu British Columbia u Kanadi je utvrdio da nežno milovanje može uzrokovati biohemijske promene koje utiču na ekspresiju gena u organizmu deteta. Genetski izražaj ili genetska ekspresija je ostvarenje informacije iz gena, radi proizvodnje genetskog proizvoda, ali naučnici još nisu sigurni kako do toga dolazi, ali su sigurni da su dobro uočili obrazac pa će na ovom istraživanju raditi i dalje.
Ali ono što su uočili na uzorku od 94 beba ih je fasciniralo.
Za potrebe istraživanja pozvali su roditelje beba, starih oko pet nedelja i zamolili ih da beleže koliko često su imali kontakt s bebom, koliko su ih mazili i kako su bebe reagovale u tom trenutku, a potom su ih opet pozvali za četiri godine kako bi proučili njihovu genetsku sliku.
Uzeti su im DNK brisevi i urađena je analiza biohemijskih promena. Otkriveno je da su se neki hromozomi koji su povezani s dečjim imunološkim i metaboličkim sistemom, promenili u zavisnosti od toga koliko je beba bila mažena.
Deca koja nisu imala mnogo bliskih kontakta kao bebe bila su epigenetski nezrelija (karakteriše ih epigenetska uzrast) koja je niža od njihovog stvarne uzrasta, a razlika između epigenetskog i hronološkog uzrasta povezana je s lošijim zdravljem i sporijim razvojem. Takva deca su biološki nezrelija od dece koja su puno mažena, a sad planiramo da još više pratimo situaciju kako bismo videli može li biološka nezrelost imati šire implikacije na njihovo zdravlje, posebno za njihov psihološki razvoj„, kaže glavna autorka studije Sara Mur, a u izveštaju je naglašeno i da „ako dalja istraživanja budu potvrdila ovo početno otkriće, tada ćemo svakako morati još više da ukazujemo na važnost pružanja adekvatnog fizičkog kontakta kod male dece“.
Međutim, iako je otkriće iznenadilo i naučnike, oni još uvek nisu sigurni zbog čega tačno dolazi do takve „dublje“ biološke reakcije u organizmu.
Izvor: 021.rs Foto: zelena ucionica