IZMENA REŽIMA SAOBRAĆAJA U ULICI BRAĆE RIBNIKAR ZBOG RADOVA NOVOSADSKE TOPLANE

IZMENA REŽIMA SAOBRAĆAJA U ULICI BRAĆE RIBNIKAR ZBOG RADOVA NOVOSADSKE TOPLANE

„Novosadska toplana“ obaveštava da sutra (19. oktobar) počinje s radovima na izgradnji vrelovodnog priključka za objekat u ulici Braće Ribnikar 7-9 zbog čega će privremeno biti zauzeta jedna saobraćajne trake u zoni Čitaj više »

DEO DETELINARE U PETAK BEZ GREJANjA I TOPLE VODE

DEO DETELINARE U PETAK BEZ GREJANjA I TOPLE VODE

„Novosadska toplana“ obaveštava da će sutra (19. oktobar) od 6 sati, zbog radova na vrelovodu u Ulici Stevana Mokranjca, neće biti grejanja i potrošne tole vode u sledećim objektima: – Rumenačka 5-25; Čitaj više »

PICA KAO MOTIVACIJA NA POSLU

PICA KAO MOTIVACIJA NA POSLU

Poznati psiholog Dan Ariely sproveo je eksperiment u Intelovoj fabrici u Izraelu kako bi bolje razumeo ljudsku motivaciju. U eksperimentu su bile 4 grupe ispitanika. Prva grupa na početku nedelje dobila je Čitaj više »

ŠTA DOBIJAŠ U EU AKO TI VOZ KASNI

ŠTA DOBIJAŠ U EU AKO TI VOZ KASNI

Evropska unija usvojila je novu regulativu za bolja prava putnika u železničkom saobraćaju po kojoj, ukoliko voz kasni sat vremena, putnici mogu da zahtevaju povraćaj od 50 odsto iznosa cene karte. Od Čitaj više »

U NEDELjU JE FESTIVAL LAMPIONA

U NEDELjU JE FESTIVAL LAMPIONA

Prva studentska humanitarna fondacija “Osmeh na dar” u nedelju 21. oktobra organizuje treći “Osmehov festival lampiona”, kao uvod u novu, 13.  novogodišnju akciju, koja je zakazana za decembar. Festival počinje u 16 Čitaj više »

 

PUBLIKA U FOKUSU INSTITUCIJA KULTURE

Mesec decembar donosi promene u pristupu publici kada je reč o institucijama kulture, realizacijom projekta Fondacije Novi Sad 2021 Evropska prestonica kulture – Publika u fokusu institucija kulture

(u beedbook-u pod nazivom: “Izvan zone komfora“).

 

Projekat ima za cilj da osnaži ustanove kulture u Novom Sadu, razmenom znanja, iskustava i primera dobre prakse sa ekspertima iz oblasti kulturnog menadžmenta. Svrha napora koji se u tom pravcu čine ogleda se u podizanju kadrovskih potencijala usmerenih ka angažovanju i razvoju publike, kreativnom pristupu projektnom planiranju, kao i uključenju u realizaciju programa Novi Sad Evropska prestonica kulture 2021.

 

Prvi događaj u okivru ovih projektnih aktivnosti u organizaciji Galerije matice srpske jeste Konferencija “Open museum“ od 4.-6.12. Na konferenciji će prvi dan biti posvećen otvaranju muzeja ka osobama sa invaliditetom i prezentovanju iskustava inostranih stručnjaka na ovom polju, uz specijalizovanu izložbu za slepe i slabovide. Na drugom danu konferencije eksperti iz Velike Britanije i Umetničko-istorijskog muzeja iz Beča predstaviće inovacije u primeni novih tehnologija u muzejima. Tom prilikom biće predstavljeni i rezultati projekta Galerije matice srpske “Doživi umetnost koju je podržao UNESCO.

 

Nakon toga, 18.12. sledi događaj u Muzeju Vojvodine, koji realizuje Muzejsko društvo Vojvodine i Sekcija muzejskih pedagoga uz podršku Fondacije Point i u saradnji sa Fondacijom Novi Sad 2021 EPK, pod nazivom “Muzej i edukacija: Saradnja muzeja i obrazovnih institucija“ i ukazuje na značaj, mogućnosti, prepreke, probleme i primere dobre prakse u saradnji kulturnog i obrazovnog sektora.

 

Pored pomenutih aktivnosti, u organizaciji Fondacije Novi Sad 2021 EPK, 20. i 21. 12. održaće se radionica namenjena rukovodiocima i zaposlenima u ustanovama kulture, na temu razvoja nove i stare publike u prostorijama Istorijskog arhiva Grada Novog Sada. Eksperti iz oblasti menadžmenta u kulturi, angažovani na realizaciji projekata evropskih prestonica kulture, razmeniće sa polaznicima znanja, inovativne pristupe i primere dobre prakse, te zajedno razvijati konkretne predloge projekata koje pripremaju ustanove kulture za nastupajuću godinu.

 

Izgradnja kapaciteta institucija i aktera u kulturi jedan je od zadataka projekta Evropska prestonica kulture na kom će se iz godine u godinu sve više raditi. Kako bi repozicionirali Novi Sad na kulturnoj mapi Evrope, ovaj zadatak pored ulaganja u infrastrukturu, podrazumeva promene i inovacije u načinu rada i razvoja projekata, te privlačenja publike, svih kulturnih aktera.

Izvor: RTI FM