MAJSKA SKUPŠTINA 1848. ‒ 170 GODINA POSLE

MAJSKA SKUPŠTINA 1848. ‒ 170 GODINA POSLE

U petak, 20. jula 2018. godine u 19.00 sati u Galeriji Matice srpske, Trg galerija 1, biće održano stručno tumačenje izložbe Majska skupština 1848. – 170 godina kasnije, koja je predstavljena u Čitaj više »

PREKID  ISPORUKE  TOPLE POTROŠNE VODE

PREKID ISPORUKE TOPLE POTROŠNE VODE

U petak, 20. jula 2018. godine, od 8.00 sati, zbog radova na rekonstrukciji vrelovoda u Ulici Momčila Tapavice, biće prekinuta isporuka toplotne energije za pripremu tople potrošne vode za objekte: Momčila Tapavice Čitaj više »

OBAVEŠTENJE O IZMENI REŽIMA SAOBRAĆAJA U RASKRSNICI BULEVARA OSLOBOĐENJA I BULEVARA CARA LAZARA

OBAVEŠTENJE O IZMENI REŽIMA SAOBRAĆAJA U RASKRSNICI BULEVARA OSLOBOĐENJA I BULEVARA CARA LAZARA

Zbog radova u okviru rekonstrukcije vrelovoda, koje Javno komunalno preduzeće „Novosadska toplana“ Novi Sad izvodi na Bulevaru Cara Lazara i Fruškogorske ulice, od srede, 18. jula 2018. godine, prema Rešenju Gradske uprave Čitaj više »

OBAVEŠTENJE O IZMENI REŽIMA SAOBRAĆAJA U ULICI MOMČILA TAPAVICE

OBAVEŠTENJE O IZMENI REŽIMA SAOBRAĆAJA U ULICI MOMČILA TAPAVICE

Javno komunalno preduzeće „Novosadska toplana“ Novi Sad danas,17. jula 2018. godine, počinje sa radovima na rekonstrukciji vrelovodne mreže u bloku ulica Momčila Tapavice. Zbog pomenutih radova, prema Rešenju Gradske uprave za saobraćaj Čitaj više »

OBAVEŠTENJE O RADOVIMA U ULICI MILEVE MARIĆ

OBAVEŠTENJE O RADOVIMA U ULICI MILEVE MARIĆ

U utorak, 17.jula 2018. godine, od 7.00 sati, zbog radova na rekonstrukciji vrelovoda u Ulici Mileve Marić, biće prekinuta isporuka toplotne energije za pripremu tople potrošne vode za sledeće objekte:   Mileve Čitaj više »

 

PUBLIKA U FOKUSU INSTITUCIJA KULTURE

Mesec decembar donosi promene u pristupu publici kada je reč o institucijama kulture, realizacijom projekta Fondacije Novi Sad 2021 Evropska prestonica kulture – Publika u fokusu institucija kulture

(u beedbook-u pod nazivom: “Izvan zone komfora“).

 

Projekat ima za cilj da osnaži ustanove kulture u Novom Sadu, razmenom znanja, iskustava i primera dobre prakse sa ekspertima iz oblasti kulturnog menadžmenta. Svrha napora koji se u tom pravcu čine ogleda se u podizanju kadrovskih potencijala usmerenih ka angažovanju i razvoju publike, kreativnom pristupu projektnom planiranju, kao i uključenju u realizaciju programa Novi Sad Evropska prestonica kulture 2021.

 

Prvi događaj u okivru ovih projektnih aktivnosti u organizaciji Galerije matice srpske jeste Konferencija “Open museum“ od 4.-6.12. Na konferenciji će prvi dan biti posvećen otvaranju muzeja ka osobama sa invaliditetom i prezentovanju iskustava inostranih stručnjaka na ovom polju, uz specijalizovanu izložbu za slepe i slabovide. Na drugom danu konferencije eksperti iz Velike Britanije i Umetničko-istorijskog muzeja iz Beča predstaviće inovacije u primeni novih tehnologija u muzejima. Tom prilikom biće predstavljeni i rezultati projekta Galerije matice srpske “Doživi umetnost koju je podržao UNESCO.

 

Nakon toga, 18.12. sledi događaj u Muzeju Vojvodine, koji realizuje Muzejsko društvo Vojvodine i Sekcija muzejskih pedagoga uz podršku Fondacije Point i u saradnji sa Fondacijom Novi Sad 2021 EPK, pod nazivom “Muzej i edukacija: Saradnja muzeja i obrazovnih institucija“ i ukazuje na značaj, mogućnosti, prepreke, probleme i primere dobre prakse u saradnji kulturnog i obrazovnog sektora.

 

Pored pomenutih aktivnosti, u organizaciji Fondacije Novi Sad 2021 EPK, 20. i 21. 12. održaće se radionica namenjena rukovodiocima i zaposlenima u ustanovama kulture, na temu razvoja nove i stare publike u prostorijama Istorijskog arhiva Grada Novog Sada. Eksperti iz oblasti menadžmenta u kulturi, angažovani na realizaciji projekata evropskih prestonica kulture, razmeniće sa polaznicima znanja, inovativne pristupe i primere dobre prakse, te zajedno razvijati konkretne predloge projekata koje pripremaju ustanove kulture za nastupajuću godinu.

 

Izgradnja kapaciteta institucija i aktera u kulturi jedan je od zadataka projekta Evropska prestonica kulture na kom će se iz godine u godinu sve više raditi. Kako bi repozicionirali Novi Sad na kulturnoj mapi Evrope, ovaj zadatak pored ulaganja u infrastrukturu, podrazumeva promene i inovacije u načinu rada i razvoja projekata, te privlačenja publike, svih kulturnih aktera.

Izvor: RTI FM