LUDILO BROJA 13

13

Mnogi veruju da se broju 13 pripisuje da donosi nesreću još od biblijskih vremena. Za Judu, koji je izdao Isusa Hrista, tvrdi se da je bio 13. gost na poslednjoj večeri pa se čak i danas smatra da nije dobro biti trinaesti gost za stolom. Na Zapadu, neki čak idu tako daleko da na mesto br. 13 posade lutku ili plišanog medu kako bi se razbila loša karma najnesrećnijeg broja. U skandinavskoj mitologiji, jednu važnu večeru za bogove pokvario je 13. gost, po imenu Loki i zbog toga je čitavim svetom zavladao mrak. Praznoverje u vezi s brojem 13 vrlo su rasprostranjene i danas – u nekim hotelima ne postoji soba s tim brojem, mnoge visoke zgrade “nemaju” 13. sprat se sa 12. direktno ide na 14. a u nekim aviokompanijama su rešili da izbace pločicu s nesrećnim brojem sa reda sedišta na kojem bi trebalo da stoji.

U Velikoj Britaniji, petak je dugo bio “dan za vešanje” jer se upravo na taj dan vršila egzekucija svih osuđenih na smrt. POstoji i fobija od petka 13. i zove se paraskevidekatriafobia. Koliko se broj 13 smatra baksuznim govori i činjenica da mnogi svetski aerodromi nemaju piste, izlaze, niti sedišta u avionu pod tim brojem. U mnogim bolnicama često ne postoji soba broj 13, a u Firenci kuće koje se nalaze između brojeva 12 i 14 označene su brojem 12 i po. U holandskom gradu Utrehtu, na železničkoj stanici, ne postoji peron sa brojem 13, kao ni automobil sa tim brojem u Formuli 1.  Uklonjen je pošto su dva vozača bolida broj 13 poginula u udesima. Mnogi trideskafobi upiru prstom i u neuspelu misiju svemirske letilice Apolo 13.

Više od 80 odsto svetskih nebodera nema 13. sprat, dok se u nekim zemljama kao što su Amerika i Kanada, sprat označava kao 12a. Procenjuje se da svetska ekonomija svakog petka trinaestog izgubi više od 900 miliona dolara zbog toga što ljudi tog dana izbegavaju svoje uobičajene aktivnosti.