IZMENE REŽIMA SAOBRAĆAJA U KOSOVKOJ I ULICI SVETOZARA ĆOROVIĆA ZBOG RADOVA TOPLANE

IZMENE REŽIMA SAOBRAĆAJA U KOSOVKOJ I ULICI SVETOZARA ĆOROVIĆA ZBOG RADOVA TOPLANE

 Javno komunalno preduzeće „Novosadska toplana“ u utorak, 14. avgusta 2018. godine, počinje sa radovima na izgradnji vrelovodnog priključka za objekat na uglu ulica Stevana Dejana i Svetozara Ćorovića. Zbog ovih radova, određuje Čitaj više »

NAPRAVIO DRON KOJI SPREČAVA DAVlJENjE DECE (video)

NAPRAVIO DRON KOJI SPREČAVA DAVlJENjE DECE (video)

Amerikanac Li Kambar iz Feniksa je izumeo plutajući dron koji će sprečiti davljenje dece u vodi. Ideju je dobio gledajući video statistiku vatrogasaca u Feniksu u kojoj je navedeno da je ove Čitaj više »

EVROVIZIJA 2019. MOŽDA I NE BUDE U IZRAELU

EVROVIZIJA 2019. MOŽDA I NE BUDE U IZRAELU

Glavni grad Austrije – Beč mogao bi iduće godine ponovo da bude domaćin Pesme Evrovizije, iako je Izrael odneo pobedu na ovogodišnjem takmičenju, spekulišu austrijski mediji. Odmah nakon pobede pevačice Nete čula Čitaj više »

NAPRAVLjEN NAJDUŽI HOT DOG NA SVETU (video)

NAPRAVLjEN NAJDUŽI HOT DOG NA SVETU (video)

Meksiko je ušao u Ginisovu knjigu rekorda jer su tamošnji kuvari napravili najduži hot-dog na svetu, 1.417 metara poznatog sendviča s kobasicom. Ta zemlja je oborila prethodni rekord koji je držao Japan Čitaj više »

ŠTA NAS SVE ČEKA NA FESTIVALU ULIČNIH SVIRAČA

ŠTA NAS SVE ČEKA NA FESTIVALU ULIČNIH SVIRAČA

Francuski bend The Wackids, koji svira hard rok na dečijim instrumentima, biće jedan od hedlajnera ovogodišnjeg Festivala uličnih svirača – Gradić festa, koji će biti održan od 30. avgusta do 1. septembra Čitaj više »

 

PRAVILA DUGOVEČNOSTI ČUVENOG JAPANSKOG LEKARA

Ko je doktor Šigeaki Hinohara? U pitanju je čovek za koga se sa pravom može reći da je zaslužan za dug život Japanaca, Umro je ove godiune u julu i to u 105. godini života. Saveti ovog japanskog lekara u velikoj meri doprineli da njegova nacija živi srećno i kvalitetno. Hinohara je pomogao i u uspostavljanju medicinskih sistema, zahvaljujući kojima su Japanci postali jedan od najdugovečnijih naroda na svetu. Gotovo do smrti, doktor Hinohara je radio u bolnici, lečio pacijente i predavao studentima na fakultetima. Evo deset najvažnijih saveta ovog doktora:

 

  • Energija dolazi iz toga što se osećamo dobro, a ne iz zdrave ishrane i puno spavanja: Hinohara podseća da smo se svi u detisntvu dobro zabavljali i super osećali, a družeći se i grajući često smo zaboravljali da smo gladni, pa čak i da nam se spava. Njegov je savet da se tako ponašamo i kao odrasli da ne zamaramo telo sa previše pravila kao što su ručak, ili spavanje.
  • Čuvajte se gojaznosti: stotu dožive osobe koje nemaju višak kilograma. Ne treba se opterećivati ishranom, ali ipak treba voditi računa da se ne prejedamo. On je, na primer, za doručak pio kafu, čašu mleka i sok od narandže sa kašičicom maslinovog ulja. Verovao je da je ovo ulje odlično za krvne sudove i kožu. Za ručak je jeo mleko i keks, a često je i preskakao ručak kada je bio prezaposlen. Za večeru je jeo povrće, ribu i pirinač. Dvaput nedeljno jeo je govedinu.
  • Planirajte unapred: Hinohara je uvek imao pun raspored za godinu unapred, a čak je i planirao još više u budućnost.
  • Ne morate otići u penziju ako ne želite: Ukoliko čovek želi još da radi, neka radi. Ukoliko ne želi, neka ide u penziju i posveti se onome što želi da radi. Čak i ako mora da ode u penziju neka krene sa volontiranjem ukoliko to želi.
  • Delite znanje i veštine s drugima: Hinohara je godišnje održavao oko 150 predavanja. Predavao je svima – od dečice u školi do ozbiljnih biznismena i lekara. Uvek je stajao dok je govorio, a predavanja su mu trajala ponekad i po 90 minuta.
  • Nemojte verovati svemu što kaže lekar: smatrao je da lekari ne mogu da izleče svaku bolest i svakog pacijenta. Predlagao je ljudima da, kada im lekar prepiše terapiju ili neki pregled, da ga pitaju da li bi to isto preporučio svojim bližnjima. 
  • Uvek koristite stepenice i nosite sami svoj prtljag: kako biste ostali zdravi i vitalni, zaboravite na lift. Uvek i svuda idite stepenicama i trudite se da nosite svoj prtljag sa sobom. Hinohara je ceoživot išao stepenicama i uvek po jednu preskakao. Stepenice i hodanje su svakodnevna vežba za vaše srce i celo telo.
  • Nadahnjujte se svaki dan, pronađite inspiraciju: čitajte, pronađite u književnosti pisce koji vas nadahnjuju. Ne morate se zadržati samo na književnosti. Slušajte muziku, uživajte u likovnoj umetnosti, šetajte u prirodi…
  • Bol je misteriozna: bol se najbolje pobeđuje kroz zabavu. Kada se dete udari, plakaće sve dok mu pažnju ne okupira nešto drugo. Tada će zaboraviti na bol. Tako bi trebalo da rade i odrasli ljudi.
  • Ne gomilajte materijalne stvari: ne trošite život na gomilanje materijalnog, jer ionako ništa nećete poneti sa sobom kad umrete, jednostavno je filozofirao Hinohara.