„NOVA MESTA“ DOBILA POBEDNIKE

nova-mesta

Proces uređenja javnih prostora pod nazivom „Urbani džepovi“, pokrenut u junu ove godine, danas je dobio i svoje prvo finale. po prvi put u Novom Sadu, građani SU imali priliku da odlučuju o uređenju javnih prostora.  Na taj način još jednom je ostvarena težnja ka većem nivou participativnosti u okviru projekata Evropske prestonice kulture, kao i visoki rezultati odabranih metoda koje Fondacija Novi Sad 2021 bira za realizaciju planiranih aktivnosti, jer sve je ovo deo priprema za 2021. godinu kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture. Stigao je veliki broj predloga iz zemalja u regionu, a ukupan broj radova pristiglih na konkurs iz zemlje i regiona 57. u saradnji sa predstavnicima mesnih zajednica, Fondacija „Novi Sad 2021“ pokrenula proces uređenja javnih prostora sa željom da kreira trajni model u kom će sugrađani biti aktivni učesnici stvaranja i uređenja javnog prostora, u cilju negovanja kulture življenja kao jednog od ključnih elemenata razvoja društva u celini. 

Za arhitektonsko rešenje na lokaciji Sremska Kamenica, prvu nagradu dobila je grupa autora koju čine: arhitekte Malina Čvoro, Saša Čvoro, Slobodan Peulić i studenti Maja Medić, Neda Medić i  Nebojša Jeremić student. 

novo-mesto-1

Ahitektonsko rešenje predloženo za otkup sa preporukom za realizaciju za lokaciju Telep, poslala je organizacija iz Republike Srpske, Polygon workshop: Emina Alić, Jasmin Sirčo, Berina Šahinović-Sulejmanović i Adina Šahinović. Prva nagrada za istu lokaciju dodeljena je Tijani Miljić.

novo-mesto-2

Projekat odabran za otkup za lokaciju Kovilj sačinila je grupa autora: Janja Franeta, Veljko Ćirić, Bojana Puzić i Natalija Ristanović, dok je prvu nagradu dobio projekat Jelene Jelačić, Tijane Radovanović, Alekse Bekića i Pavla Nikolića.

novo-mesto-3

Za lokaciju Detelinara za otkup je odabran rad Đorđa Ilića, prvu nagradu dobili su Fedor Jurić i Albert Topić.  

novo-mesto-4