IZMENE REŽIMA SAOBRAĆAJA U KOSOVKOJ I ULICI SVETOZARA ĆOROVIĆA ZBOG RADOVA TOPLANE

IZMENE REŽIMA SAOBRAĆAJA U KOSOVKOJ I ULICI SVETOZARA ĆOROVIĆA ZBOG RADOVA TOPLANE

 Javno komunalno preduzeće „Novosadska toplana“ u utorak, 14. avgusta 2018. godine, počinje sa radovima na izgradnji vrelovodnog priključka za objekat na uglu ulica Stevana Dejana i Svetozara Ćorovića. Zbog ovih radova, određuje Čitaj više »

NAPRAVIO DRON KOJI SPREČAVA DAVlJENjE DECE (video)

NAPRAVIO DRON KOJI SPREČAVA DAVlJENjE DECE (video)

Amerikanac Li Kambar iz Feniksa je izumeo plutajući dron koji će sprečiti davljenje dece u vodi. Ideju je dobio gledajući video statistiku vatrogasaca u Feniksu u kojoj je navedeno da je ove Čitaj više »

EVROVIZIJA 2019. MOŽDA I NE BUDE U IZRAELU

EVROVIZIJA 2019. MOŽDA I NE BUDE U IZRAELU

Glavni grad Austrije – Beč mogao bi iduće godine ponovo da bude domaćin Pesme Evrovizije, iako je Izrael odneo pobedu na ovogodišnjem takmičenju, spekulišu austrijski mediji. Odmah nakon pobede pevačice Nete čula Čitaj više »

NAPRAVLjEN NAJDUŽI HOT DOG NA SVETU (video)

NAPRAVLjEN NAJDUŽI HOT DOG NA SVETU (video)

Meksiko je ušao u Ginisovu knjigu rekorda jer su tamošnji kuvari napravili najduži hot-dog na svetu, 1.417 metara poznatog sendviča s kobasicom. Ta zemlja je oborila prethodni rekord koji je držao Japan Čitaj više »

ŠTA NAS SVE ČEKA NA FESTIVALU ULIČNIH SVIRAČA

ŠTA NAS SVE ČEKA NA FESTIVALU ULIČNIH SVIRAČA

Francuski bend The Wackids, koji svira hard rok na dečijim instrumentima, biće jedan od hedlajnera ovogodišnjeg Festivala uličnih svirača – Gradić festa, koji će biti održan od 30. avgusta do 1. septembra Čitaj više »

 

„NOVA MESTA“ DOBILA POBEDNIKE

Proces uređenja javnih prostora pod nazivom „Urbani džepovi“, pokrenut u junu ove godine, danas je dobio i svoje prvo finale. po prvi put u Novom Sadu, građani SU imali priliku da odlučuju o uređenju javnih prostora.  Na taj način još jednom je ostvarena težnja ka većem nivou participativnosti u okviru projekata Evropske prestonice kulture, kao i visoki rezultati odabranih metoda koje Fondacija Novi Sad 2021 bira za realizaciju planiranih aktivnosti, jer sve je ovo deo priprema za 2021. godinu kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture. Stigao je veliki broj predloga iz zemalja u regionu, a ukupan broj radova pristiglih na konkurs iz zemlje i regiona 57. u saradnji sa predstavnicima mesnih zajednica, Fondacija „Novi Sad 2021“ pokrenula proces uređenja javnih prostora sa željom da kreira trajni model u kom će sugrađani biti aktivni učesnici stvaranja i uređenja javnog prostora, u cilju negovanja kulture življenja kao jednog od ključnih elemenata razvoja društva u celini. 

Za arhitektonsko rešenje na lokaciji Sremska Kamenica, prvu nagradu dobila je grupa autora koju čine: arhitekte Malina Čvoro, Saša Čvoro, Slobodan Peulić i studenti Maja Medić, Neda Medić i  Nebojša Jeremić student. 

novo-mesto-1

Ahitektonsko rešenje predloženo za otkup sa preporukom za realizaciju za lokaciju Telep, poslala je organizacija iz Republike Srpske, Polygon workshop: Emina Alić, Jasmin Sirčo, Berina Šahinović-Sulejmanović i Adina Šahinović. Prva nagrada za istu lokaciju dodeljena je Tijani Miljić.

novo-mesto-2

Projekat odabran za otkup za lokaciju Kovilj sačinila je grupa autora: Janja Franeta, Veljko Ćirić, Bojana Puzić i Natalija Ristanović, dok je prvu nagradu dobio projekat Jelene Jelačić, Tijane Radovanović, Alekse Bekića i Pavla Nikolića.

novo-mesto-3

Za lokaciju Detelinara za otkup je odabran rad Đorđa Ilića, prvu nagradu dobili su Fedor Jurić i Albert Topić.  

novo-mesto-4