IZMENE REŽIMA SAOBRAĆAJA U KOSOVKOJ I ULICI SVETOZARA ĆOROVIĆA ZBOG RADOVA TOPLANE

IZMENE REŽIMA SAOBRAĆAJA U KOSOVKOJ I ULICI SVETOZARA ĆOROVIĆA ZBOG RADOVA TOPLANE

 Javno komunalno preduzeće „Novosadska toplana“ u utorak, 14. avgusta 2018. godine, počinje sa radovima na izgradnji vrelovodnog priključka za objekat na uglu ulica Stevana Dejana i Svetozara Ćorovića. Zbog ovih radova, određuje Čitaj više »

NAPRAVIO DRON KOJI SPREČAVA DAVlJENjE DECE (video)

NAPRAVIO DRON KOJI SPREČAVA DAVlJENjE DECE (video)

Amerikanac Li Kambar iz Feniksa je izumeo plutajući dron koji će sprečiti davljenje dece u vodi. Ideju je dobio gledajući video statistiku vatrogasaca u Feniksu u kojoj je navedeno da je ove Čitaj više »

EVROVIZIJA 2019. MOŽDA I NE BUDE U IZRAELU

EVROVIZIJA 2019. MOŽDA I NE BUDE U IZRAELU

Glavni grad Austrije – Beč mogao bi iduće godine ponovo da bude domaćin Pesme Evrovizije, iako je Izrael odneo pobedu na ovogodišnjem takmičenju, spekulišu austrijski mediji. Odmah nakon pobede pevačice Nete čula Čitaj više »

NAPRAVLjEN NAJDUŽI HOT DOG NA SVETU (video)

NAPRAVLjEN NAJDUŽI HOT DOG NA SVETU (video)

Meksiko je ušao u Ginisovu knjigu rekorda jer su tamošnji kuvari napravili najduži hot-dog na svetu, 1.417 metara poznatog sendviča s kobasicom. Ta zemlja je oborila prethodni rekord koji je držao Japan Čitaj više »

ŠTA NAS SVE ČEKA NA FESTIVALU ULIČNIH SVIRAČA

ŠTA NAS SVE ČEKA NA FESTIVALU ULIČNIH SVIRAČA

Francuski bend The Wackids, koji svira hard rok na dečijim instrumentima, biće jedan od hedlajnera ovogodišnjeg Festivala uličnih svirača – Gradić festa, koji će biti održan od 30. avgusta do 1. septembra Čitaj više »

 

ANĐEO MIRA NA FASADI ZGRADE

Da je Novi Sad, svakoga dana u svakom pogledu sve više grad murala potvrđuje i francusko korzikanski vizuelni umetnik Žilijen de Kazabjanka, koji je na fasadi zgrade na Trgu neznanog junaka, sa pogledom na Beogradski kej, izradio mural koji predstavlja motiv sa jedne slike iz kolekcije Galerije Matice srpske. U pitanju je slika Stevana Aleksića „Anđeo mira“. Inače, izrada ovog murala je deo globalnog umetničkog projekta „Outings“ koji je osmislio sam Kazabjanka i do sada ga je realizovao u brojnim gradovima po svetu. Ovih dana, konkretno do 17. septembra u Galeriji Matice srpsketraje njegova izložba na kojoj je predstavljeno kako to izgleda u drugim gradovima. Deo ovog projekta koji se odnosi na region podržao je Fracnuski institut tako da su do sada murali postavljeni u Zagrebu, Ljubljani i Beogradu. Žilijen de Kazabjanka obilazi muzeje po svetu, tamo pronalazi neke likove koje, kako kaže,  vodi sa sobom na ulicu u želji da ih vrati u život, a pri tom ne bira on likove, već oni biraju njega. Kaže da je lik sa slike Stevana Aleksića ostavio je izuzetno snažan utisak na njega.