IZMENE REŽIMA SAOBRAĆAJA U KOSOVKOJ I ULICI SVETOZARA ĆOROVIĆA ZBOG RADOVA TOPLANE

IZMENE REŽIMA SAOBRAĆAJA U KOSOVKOJ I ULICI SVETOZARA ĆOROVIĆA ZBOG RADOVA TOPLANE

 Javno komunalno preduzeće „Novosadska toplana“ u utorak, 14. avgusta 2018. godine, počinje sa radovima na izgradnji vrelovodnog priključka za objekat na uglu ulica Stevana Dejana i Svetozara Ćorovića. Zbog ovih radova, određuje Čitaj više »

NAPRAVIO DRON KOJI SPREČAVA DAVlJENjE DECE (video)

NAPRAVIO DRON KOJI SPREČAVA DAVlJENjE DECE (video)

Amerikanac Li Kambar iz Feniksa je izumeo plutajući dron koji će sprečiti davljenje dece u vodi. Ideju je dobio gledajući video statistiku vatrogasaca u Feniksu u kojoj je navedeno da je ove Čitaj više »

EVROVIZIJA 2019. MOŽDA I NE BUDE U IZRAELU

EVROVIZIJA 2019. MOŽDA I NE BUDE U IZRAELU

Glavni grad Austrije – Beč mogao bi iduće godine ponovo da bude domaćin Pesme Evrovizije, iako je Izrael odneo pobedu na ovogodišnjem takmičenju, spekulišu austrijski mediji. Odmah nakon pobede pevačice Nete čula Čitaj više »

NAPRAVLjEN NAJDUŽI HOT DOG NA SVETU (video)

NAPRAVLjEN NAJDUŽI HOT DOG NA SVETU (video)

Meksiko je ušao u Ginisovu knjigu rekorda jer su tamošnji kuvari napravili najduži hot-dog na svetu, 1.417 metara poznatog sendviča s kobasicom. Ta zemlja je oborila prethodni rekord koji je držao Japan Čitaj više »

ŠTA NAS SVE ČEKA NA FESTIVALU ULIČNIH SVIRAČA

ŠTA NAS SVE ČEKA NA FESTIVALU ULIČNIH SVIRAČA

Francuski bend The Wackids, koji svira hard rok na dečijim instrumentima, biće jedan od hedlajnera ovogodišnjeg Festivala uličnih svirača – Gradić festa, koji će biti održan od 30. avgusta do 1. septembra Čitaj više »

 

DRUGI „DIVAN“ NA TEMU KINESKE ČETVRI

Fondacija „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ i Grad Novi Sad organizuju niz javnih rasprava o transformisanju Kineske četvrti u Kreativni omladinski distrikt. Rasprave su nazvane „Divan“ i drugi po redu, na kojem se razgovaralo o budućemo uređenju kompleksa nekadašnje fabrike „Petar Drapšin“, takozvane Kineske četvrti, održan je u SKC „Fabrika“. Ovaj „Divan“ je omogućio naziranje rešenja za uslužne zanatlije, oko čijeg ostanka u Kineskoj četvrti se najviše raspravljalo i po svemu sudeći oni će ostati u Kreativnom kulturnom distriktu, ali uz uslov doprinosa i učešća u kreativnim industrijama, koje će uže definisati posebna komisija, o čemu će se razgovarati na trećem na trećem Forumu za kulturu u četvrtak.  Osim zanatlija, u ovom delu Limana će u budućnosti biti mesta i za IT industriju. Na „Divanu“ se moglo čuti, a sa time se većina složila, da budući kompleks Kreativnog omladinskog distrikta bude pre svega prostor za proizvodnju, a potom i za prezentaciju. Ono o čemu će se u narednim danima razgovarati jeste pitanje finansiranja i održivosti Kreativnog distrikta. Po mišljenju mnogih, uređeni prostor ne bi trebalo da bude pitanja ekskluziviteta, nego da bude utočište za one kreativce koji se tek razvijaju.