GRADONAČELIK TRI DANA BIO BESKUČNIK

Staro pravilo, više puta potvrđeno glasi da kada političari dođu na vlast, nekima od njih jednostavno uđe voda u uši i nemaju više sluha za građane, ili stave ružičaste naočare i ne vide probleme onih koji su ih doveli na vlast. Nije to slučaj samo ovde, dešava se to svuda. Ali pojavi se i po koji svetli primer. Gradonačelnik Solt Lejk Sitija Ben MekAdams proveo je tri dana živeći kao beskućnik jer je želeo lično da se uveri kakav je to osećaj.

Jednu noć je proveo na ulici, a drugu u skloništu i rekao je da je njegovo iskustvo, na mnogo različitih načina šokantno. Prvi savet koji je dobio bio je da ne izuva cipele, a drugi da ne ide u toalet kad padne mrak. Gradonačelnik je rekao kako se nije odlučio za ovaj postupak zbog publiciteta, već da bi prikupio neophodne činjenice pre nego što predloži lokaciju za novo sklonište za beskućnike. Pomislio je da bi, na osnovu ličnog iskustva, bolje mogao da proceni stanje i potrebe tih ljudi.

Prve noći spavao je na ulici. Želeo je zna zašto bi neko radije spavao na trotoaru nego u skloništu. Kaže da se uopšte nije osećao sigurno. Druge noći MekAdams je spavao u skloništu gde je isto tako bilo opasno i haotično. Posle tri dana, gradonačelnik je rekao da je sve vreme koje je proveo kao beskućnik razmišljao gde će da spava i šta će da jede. Rekao da je ljudima koji su koncentrisani na rešavanje tih problema ostaje malo energije koje bi mogli da iskoriste za pronalaženje posla.

Gradonačelnik MekAdams rekao je da, za početak, planira da porodice koje žive u skloništu za beskućnike premesti na sigurnije mesto, kao i da će se raditi na tome da se smanji stopa kriminala.