POČINjE OČITAVANjE ZA OKTOBAR

POČINjE OČITAVANjE ZA OKTOBAR

Radnici  „Novosadske toplane“ od ponedeljka, 21. oktobra počinju sa očitavanjem stanja utroška toplotne energije na merilima toplote i na vodomerima za toplu potrošnu vodu za mesec oktobar i zato mole potrošače, posebno stanare Čitaj više »

OD PONEDELjKA RADOVI U ULICI BRANISLAVA NUŠIĆA

OD PONEDELjKA RADOVI U ULICI BRANISLAVA NUŠIĆA

„Novosadska toplana“ u ponedeljak, 21. oktobra počinje sa radovima na izgradnji vrelovodnog priključka za objekat u Ulici Branislava Nušića broj 13. Zbog toga će privremeno i zoni radova biti zauzimana jedna saobraćajna Čitaj više »

DEO DETELINARE BEZ TOPLE POTROŠNE VODE ZBOG RADOVA

DEO DETELINARE BEZ TOPLE POTROŠNE VODE ZBOG RADOVA

„Novosadska toplana“ obeveštava da danas, od 8 sati, zbog izgradnje vrelovodnog priključka u Hadži Ruvimovoj ulici broj 43, nema topler potrošne vode u sledećim ulicama:  Dr Svetislava Kasapinovića 2b; Hadži Ruvimova 23-69; Čitaj više »

BESPLATNO U PODZEMNE GALERIJE I MUZEJ GRADA NA PETROVARADINSKOJ TVRĐAVI

BESPLATNO U PODZEMNE GALERIJE I MUZEJ GRADA NA PETROVARADINSKOJ TVRĐAVI

Danas, povodom obeležavanja 327 godina od polaganja kamena temeljca Petrovaradinske tvrđave, ulaz na izložbe u Muzeju grada Novog Sada na Tvrđavi biće besplatan, a u 15 časova, biće organizovan i besplatan obilazak Čitaj više »

LJUBAV NA FASADI PORED EĐŠEGA

LJUBAV NA FASADI PORED EĐŠEGA

„Ljubav“ – poruka je koju šalje novi mural u našem gradu, naslikan na obnovljenoj fasadi zgrade prekoputa kulturne stanice „Eđšeg“. To je poklon svetski priznatog multimedijalnog umetnika i dizajnera Bena Džonstona Novom Sadu, koji je Čitaj više »

 

ZAČINIMA DO ZDRAVLjA

Začini mogu da pomognu u lečenju zdravstvenih tegoba. Osim što su nezamenljiv dodatak jelima, dve kašike ruzmarina, cimeta, ljute papričice ili bibera „tope“ i do 30 odsto masti u organizmu. Osim toga, istraživanja su pokazala da unosimo 10 odsto hrane manje kada je obrok začinjen. Ipak, nisu svi začini dobri za zdravlje. Biljke kojima se dodaju aditivi, kuhinjska so, veštačke boje i arome mogu da nanesu štetu zdravlju, pa je potrebno pažljivo pročitati listu sastojaka proizvoda koji kupujemo.

Najbolje je da koristite prirodne začine:

ORIGANO: efikasno otklanja infekcije mokraćnih kanala i za kratko vreme oslobađa ešerihije.

ĐUMBIR: veoma efikasan lek za prehladu i sinuzitis, a pomaže i onima koji pate od mučnine tokom putovanja.

LAN: osim što je dobar za pročišćavanje organizma, seme lana je bogato gvožđem i omega-3 kiselinama, zbog čega pozitivno utiče na raspoloženje i hidrira kožu.

BOSILJAK: odličan je lek za infekcije disajnih organa, pa se često koristi za inhalaciju ili pije kao čaj.

KARI: to je u stvari mešavina kurkume, kumina, čili praha, cimeta i korijandera. Antioksidansi koje sadrži mogu da smanje nakupljanje masnoća u krvnim sudovima, čime se sprečavaju brojne bolesti.

TUCANA PAPRIKA: eliminiše gasove iz stomaka, ublažava bolove u grlu, simptome prehlade i gripa, poboljšava metabolizam i doprinosi gubitku masnih naslaga.

SEME CELERA: oslobađa jetru toksina, smanjuje krvni pritisak i sprečava zadržavanje tečnosti u organizmu.