I POVRĆE I VOĆE KOJE REDOVNO KONZUMIRAMO MOŽE BITI OTROVNO

voće i povrće

Znate i sami da ne treba piti čaj od lijandera. Možda znate i to da jedino što na zovi nije otrovno je cvet. A da li znate da i neke biljke koje redovno konzumiramo imaju otrovne delove? Evo četiri primera:

KROMPIR
U jestivom krompiru toksini nalaze u izdancima i stabljikama. Takođe, dosta solanina ima u zelenom krompiru.

PARADAJZ
Lišće sadrži toksične solanin i tomatin. U većim količinama lišće paradajza može imati fatalne posledice na ljude.

JABUKE
Koštice iz jabuka sadrže male količine amigdalina, koji se u kontaktu sa vašim enzimima pretvara u cijanid. Ipak, trebalo bi da ih pojedete baš puno a pre toga da ih sve sažvaćete.

PATLIDžAN
Patlidžan je još jedna vrsta povrća kod koje treba biti pažljiv kada se konzumira. Lišće i cveće ovog ukusnog ploda sadrži solanin, koji je otrovan.