DOKUMENTARNI FILM „PRILEPSKI KONTRASTI“ VEČERAS U EĐŠEGU

DOKUMENTARNI FILM „PRILEPSKI KONTRASTI“ VEČERAS U EĐŠEGU

Ukoliko želite da saznate nešto više o istoriji našeg naroda, kao i o onome što se dešavalo tokom balkanskih i Prvog svetskog rata, preporuka je da pogledate dokumentarni film „Prilepski kontrasti“, koji Čitaj više »

VELIKO INTERESOVANjE ZA IZLOŽBU O ĐURI JAKŠIĆU. ČEKA SE DESETHILJADITI POSETILAC

VELIKO INTERESOVANjE ZA IZLOŽBU O ĐURI JAKŠIĆU. ČEKA SE DESETHILJADITI POSETILAC

Izložba „Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti“ ušla je u poslednju nedelju, a Galerija Matice srpske pruža mogućnost svima zainteresovanima da besplatno posete izložbu i uživaju u jedinstvenom umetničkom doživljaju koji nudi Čitaj više »

O REZULTATIMA UPISA DECE U PU „RADOSNO DETINSTVO“

O REZULTATIMA UPISA DECE U PU „RADOSNO DETINSTVO“

Danas će biti poznati rezultati konkursa za upis dece u „Radosno detijstvo'“ za nerdnu školski godinu. Rezultati će biti istaknuti na vratima svih vrtića PU „Radosno detinjstvo“, ali i na sajtu predskolska.rs. Čitaj više »

DANAS POČINjE POLAGANjE „MALE MATURE“

DANAS POČINjE POLAGANjE „MALE MATURE“

Danas je jedan od tri veoma vana dana za svršene osnovce, kojima se školska godina završila još 31. maja, kako bi se dobro pripremili za ono što sledi danas, sutra i prekosutra, Čitaj više »

RUKOMETAŠI SRBIJE PLASIRALI SE NA EVROPSKO PRVENSTVO POBEDOM U NOVOM SADU

RUKOMETAŠI SRBIJE PLASIRALI SE NA EVROPSKO PRVENSTVO POBEDOM U NOVOM SADU

Rukometna reprezentacija Srbije plasirala se na Evropsko prvenstvo, pošto je u poslednjem meču Grupe 2 kvalifikacija savladala Švajcarsku 32:31 (19:17). Pred skoro punim tribinama SPENS-a, na kojima su bila i deca iz Čitaj više »

 

ŠTA RADI MOZAK KADA SMO PREVIŠE UMORNI?

Znate ono vic pitanje: Šta je to malo plavo u tvojoj glavi?

Odgovor: Mali plavi mozgojed.

Pitanje: A šta mali plavi mozgojed radi u tvojoj glavi…

Odgovor: Gladuje.

Ovaj stari vic je možda više realnost nego šala. Naime, kada se osećamo iscrpljeno i pospano, često imamo utisak da nam je opao i moždani kapacitet. Najnovija studija otkriva da bi uzrok toga mogla da bude činjenica da mozak usled deprivacije sna “sam sebe jede”. Ako vam nije jasno, tu je nauka da objasni nejasnoće. Istraživač Mišel Belezi sa Politehničkog univerziteta “Marke” u Italiji analizirao je mozgove naspavanih miševa i mozgove miševa koji pate od hroničnog nedostatka sna, a zatim je upoređivao dobijene rezultate. On je pomoću softvera za blok-fejs skeniranje merio sinapse i ćelijske procese u frontalnom korteksu miševa. Primetio je pojačanu aktivnost astrocita, zvezdastih ćelija zaduženih za uklanjanje neurotoksina. Astrociti su bukvalno prožirali sinapse, kaže Bečezi. Ipak, on smatra da to ne mora nužno da bude loša stvar, već da je najverovatnije reč o načinu na koji mozak razlaže stare naslage toksina i tako se čisti. Ipak, studija je pokazala da hronična deprivacija sna (pet i više dana) vodi ka pojačanoj mikroglijalnoj aktivnosti, što za posledicu može da ima ozbiljne moždane poremećaje. Dakle, spavajte i odmarajte, da se ne bi desilo da mali plavi mozgojed zaista gladuje u vašoj glavi.