IZMENA REŽIMA SAOBRAĆAJA U ZONI RASKRSNICE ŽELEZNIČKE,SREMSKE I ULICE LAZE KOSTIĆA

IZMENA REŽIMA SAOBRAĆAJA U ZONI RASKRSNICE ŽELEZNIČKE,SREMSKE I ULICE LAZE KOSTIĆA

U okviru ranije započetih radova u bloku Železničke, Sremske i Ulice Vase Stajića Javno komunalno preduzeće „Novosadska toplana“ Novi Sad u ponedeljak, 19. avgusta 2019. godine, počinje sa radovima na rekonstrukciji vrelovodne Čitaj više »

SPENS, STADION, ZGRADA „NIS-a“ BEZ TOPLE POTROŠNE VODE ZBOG RADOVA

SPENS, STADION, ZGRADA „NIS-a“ BEZ TOPLE POTROŠNE VODE ZBOG RADOVA

U četvrtak, 15. avgusta 2019. godine, od 1 sat, zbog radova na rekonstrukciji vrelovodne mreže na Bulevaru cara Lazara, biće prekinuta isporuka toplotne energije za pripremu tople potrošne vode za sledeće objekte: Čitaj više »

ŠETNjE KROZ NASLEĐE – KINOPLOV – NOVI SAD PRE SKORO 70 GODINA

ŠETNjE KROZ NASLEĐE – KINOPLOV – NOVI SAD PRE SKORO 70 GODINA

Nove „Šetnje kroz nasleđe“, projekat iza kojeg stoji „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, donose priču o Novom Sadu iz ugla sedme umetnosti. Uz projekat „Kinoplov“ Šetnje će oživeti Novi Sad Čitaj više »

LjORETA I VIKTOR DONOSE LATINO ZVUKOVE U NOVI SAD

LjORETA I VIKTOR DONOSE LATINO ZVUKOVE U NOVI SAD

Ponedeljak veče će biti vrelo u Novom Sadu, pa jedan od načina da se rashladite i doživite leto na pravi način mogu biti klatino zvuci benda Helado Infinitino koji će održati koncert Čitaj više »

ČETIRI DANA TANGA U NOVOM SADU

ČETIRI DANA TANGA U NOVOM SADU

„Novi Sad – tango grad“ po šesti put i to od 15 do 18. avgusta u organizaciji Udruženja „Todo Tango“. Festival će ove godine trajati četiri dana, a na šest lokacija, biće Čitaj više »

 

ŠTA RADI MOZAK KADA SMO PREVIŠE UMORNI?

Znate ono vic pitanje: Šta je to malo plavo u tvojoj glavi?

Odgovor: Mali plavi mozgojed.

Pitanje: A šta mali plavi mozgojed radi u tvojoj glavi…

Odgovor: Gladuje.

Ovaj stari vic je možda više realnost nego šala. Naime, kada se osećamo iscrpljeno i pospano, često imamo utisak da nam je opao i moždani kapacitet. Najnovija studija otkriva da bi uzrok toga mogla da bude činjenica da mozak usled deprivacije sna “sam sebe jede”. Ako vam nije jasno, tu je nauka da objasni nejasnoće. Istraživač Mišel Belezi sa Politehničkog univerziteta “Marke” u Italiji analizirao je mozgove naspavanih miševa i mozgove miševa koji pate od hroničnog nedostatka sna, a zatim je upoređivao dobijene rezultate. On je pomoću softvera za blok-fejs skeniranje merio sinapse i ćelijske procese u frontalnom korteksu miševa. Primetio je pojačanu aktivnost astrocita, zvezdastih ćelija zaduženih za uklanjanje neurotoksina. Astrociti su bukvalno prožirali sinapse, kaže Bečezi. Ipak, on smatra da to ne mora nužno da bude loša stvar, već da je najverovatnije reč o načinu na koji mozak razlaže stare naslage toksina i tako se čisti. Ipak, studija je pokazala da hronična deprivacija sna (pet i više dana) vodi ka pojačanoj mikroglijalnoj aktivnosti, što za posledicu može da ima ozbiljne moždane poremećaje. Dakle, spavajte i odmarajte, da se ne bi desilo da mali plavi mozgojed zaista gladuje u vašoj glavi.