KALEIDOSKOP KULTURE – KULTURA ZAJEDNIŠTVA, RETROSPEKTIVA POSLEDNjE NEDELjE

KALEIDOSKOP KULTURE – KULTURA ZAJEDNIŠTVA, RETROSPEKTIVA POSLEDNjE NEDELjE

U poslednjoj nedelji, Kaleidoskop je još jednom pokazao kako u Novom Sadu živi kultura zajedništva. U gradu koji je pokazao svoj potencijal za razvjanje kulturne i kreativne industrije i ovog vikenda desili Čitaj više »

SESTRA MAJRI SAJRUS PRODAJE SVOJE SUZE

SESTRA MAJRI SAJRUS PRODAJE SVOJE SUZE

Majli Sajrus ima sestru, zove se Noa i njen mentalnio sklop očigledno nije daleko od sestrinog. Naime, Noa, nakon prekida sa dečkom, prodaje svoje suze za 12.000 dolara. Osamnaestogodišnja pevačica je flašu Čitaj više »

KINA UVODI DANONOĆNO POSMATRANjE I BODOVANjE SVOJIH GRAĐANA

KINA UVODI DANONOĆNO POSMATRANjE I BODOVANjE SVOJIH GRAĐANA

Da je Kina zemlja s manjim ličnim slobodama od većine zapadnih zemalja, nije nikakva tajna. Međutim, planovi vladajuće Komunističke partije u Kini zvuče kao da su prepisani iz nekog od poznatih distopijskih Čitaj više »

RASPRODAT KUPAĆI KOSTIM SA KOJIM SE NE MOŽE U VODU

RASPRODAT KUPAĆI KOSTIM SA KOJIM SE NE MOŽE U VODU

Ljudi na društvenim mrežama zbunjeni su činjenicom da je kompanija „Guči“ rasprodala model jednodelnog kupaćeg kostima po ceni od oko 380 dolara, uprkos tome što su kupci upozoreni da kupaći kostim ne Čitaj više »

KUĆA U KOJOJ JE „ROĐEN“ HARI POTER JOŠ UVEK NIJE PRODATA

KUĆA U KOJOJ JE „ROĐEN“ HARI POTER JOŠ UVEK NIJE PRODATA

Kuća iz 14. veka u engleskom mestu Lavenham u okrugu Safok gde je navodno rođen slavni čarobnjak Hari Poter iz knjiga Džoane Rouling i dalje je na prodaju godinu dana od kada Čitaj više »

 

Studenti Filozofskog fakulteta se smrzavaju

Nekoliko studenata Filozofskog fakulteta protestovalo je danas zato što im je hladno tokom nastave.

Iako grejanja ima, velike učionice i prostrani holovi ostaju hladni. Studenti su najpre lepili svoje poruke „Hladno nam je“ i „Školarine ne greju“ na ulaznim vratima fakulteta, ali su službe to skinule i zabranile im da uništavaju imovinu fakulteta.
Zidovi od betona i prolazi zatvoreni staklima ne nude dovoljnu izolaciju, zbog čega studenti smatraju da za nastavu ne postoje uslovi. Ipak, kako su istakli, njihov cilj nije da se nastava obustavi, nego da se pronađe rešenje, jer problem sa grejanjem učinioca traje godinama.
Godinama unazad studenti tokom zime u učionicama budu u jaknama, jer im je hladno, a ništa se ne preduzima da bi se taj problem rešio. Ove godine je veoma hladno, studenti i profesori sede u jaknama i to nisu uslovi za rad. Ne tražimo mi da se obustavi nastava, nego da se nađe rešenje, a o tome bi trebalo da razgovaraju fakultet, Pokrajina i ministarstvo. Tokom naše akcije obratili su nam se i zaposleni u dekanatu rečima da je i njima hladno i da je jako teško da se stvari promene“, kaže organizatorka protesta Milica Stanisavljević.
Inače, Filozofski fakultet je za grejanje tokom 2014. i 2015. godine izdvojio preko 24 miliona dinara. Grejanje je i ove godine plaćeno od sredstava fakulteta.
Na ovaj problem ukazao je nedavno i rektor Univerziteta u Novom Sadu Dušan Nikolić, koji je naveo da Pokrajina u 2015. godini fakultetima nije isplatila ni dinar za grejanje. Upravo to je razlog zašto su u današnjoj akciji učestvovali i članovi Studentskog pokreta Novi Sad, koji pitaju na šta odlaze njihove školarine.
Grejanja ima, ali studenti kroz svoja davanja daju dovoljno novca da se ono isplati, pa čak se sve to i preplati. Svakako da je problem u samoj zgradi, koja je velika, izolacija nije dobra i to stvara problem svake godine. Međutim, svim tim novcem koji dajemo, a ne bi trebalo da dajemo, mislim da bi mogla da se obezbedi bolja izolacija, odnosno da se sve to zatvori kako ne bismo imali ovakve situacije“, navodi Jovan Repović iz Studentskog pokreta Novi Sad.
Poslednjih dana i studenti i profesori razmišljaju da li uopšte da održe, odnosno prisustvuju nastavi. Neki su odustali što zbog ispitnog roka koji dolazi, što zbog, kako su nam rekli studenti, „nemogućih uslova za rad“.
Podsetimo i to da je Pokrajinska vlada krajem prošle godine potpisala ugovor sa fakultetima o sufinansiranju popravki, održavanju opreme i zgrada. Fakulteti su tada dobili 29,8 miliona dinara, a kako je tada rečeno, cilj je bio da se poveća efikasnost u ostvarivanju zahteva studenata.
Filozofski fakultet u Novom Sadu se u sadašnjoj zgradi, koju je projektovao arhitekta Aleksandar Stjepanović, nalazi od 1979. godine.
Izv/Aut: 021.rs Foto: 021.rs