Subotičanima zabranjeno klizanje na Paliću zbog opasnosti od pucanja leda

palic-klizanje

Iako su proteklog vikenda mnogi Subotičani uživali u zimskim sportskim aktivnostima na zaleđenom Palićkom jezeru, u Vodoprivrednom društvenom preduzeću DTD „Severna Bačka“ poručuju da klizanje i hodanje po jezeru nije bezbedno.

Preduzeće DTD „Severna Bačka“ svakodnevno vrši regulaciju nivoa četvrtog sektora i Krvavog jezera i evakuaciju viška voda, te prati debljinu leda.
Utvrđeno je da je debljina leda u priobalju na Palićkom jezeru oko 12 cm, što prema rečima v.d. direktora DTD „Severna Bačka“ Aleksandra Kiša nije dovoljno za bezbedno klizanje ili hodanje, piše portal subotica.com.
„Postoji protok kroz Palićko jezero i nemoguće je da neko tvrdi da je to integralna debljina čitavom površinom. To isto važi i za Krvavo jezero, kako je ono manje površine protok vode u njemu je i veći, te nikako nije bezbedno za klizače. Apelujem na starije građane da čuvaju svoju i bezbednost najmlađih, te da ne koriste površine za klizanje, jer im niko ne može garantovati da neće doći do pucanja leda i incidentnih situacija“, poručuje Kiš.

Dodatni razlog da se izbegava hodanje i klizanje predstavlja pojava snega na zaleđenom jezeru, jer prema rečima stručnjaka sprečava da se uoči topljenje ili stvaranje pukotina na ledu.

Izv/Aut: 021.rs Foto: Kurir