KALEIDOSKOP KULTURE – KULTURA ZAJEDNIŠTVA, RETROSPEKTIVA POSLEDNjE NEDELjE

KALEIDOSKOP KULTURE – KULTURA ZAJEDNIŠTVA, RETROSPEKTIVA POSLEDNjE NEDELjE

U poslednjoj nedelji, Kaleidoskop je još jednom pokazao kako u Novom Sadu živi kultura zajedništva. U gradu koji je pokazao svoj potencijal za razvjanje kulturne i kreativne industrije i ovog vikenda desili Čitaj više »

SESTRA MAJRI SAJRUS PRODAJE SVOJE SUZE

SESTRA MAJRI SAJRUS PRODAJE SVOJE SUZE

Majli Sajrus ima sestru, zove se Noa i njen mentalnio sklop očigledno nije daleko od sestrinog. Naime, Noa, nakon prekida sa dečkom, prodaje svoje suze za 12.000 dolara. Osamnaestogodišnja pevačica je flašu Čitaj više »

KINA UVODI DANONOĆNO POSMATRANjE I BODOVANjE SVOJIH GRAĐANA

KINA UVODI DANONOĆNO POSMATRANjE I BODOVANjE SVOJIH GRAĐANA

Da je Kina zemlja s manjim ličnim slobodama od većine zapadnih zemalja, nije nikakva tajna. Međutim, planovi vladajuće Komunističke partije u Kini zvuče kao da su prepisani iz nekog od poznatih distopijskih Čitaj više »

RASPRODAT KUPAĆI KOSTIM SA KOJIM SE NE MOŽE U VODU

RASPRODAT KUPAĆI KOSTIM SA KOJIM SE NE MOŽE U VODU

Ljudi na društvenim mrežama zbunjeni su činjenicom da je kompanija „Guči“ rasprodala model jednodelnog kupaćeg kostima po ceni od oko 380 dolara, uprkos tome što su kupci upozoreni da kupaći kostim ne Čitaj više »

KUĆA U KOJOJ JE „ROĐEN“ HARI POTER JOŠ UVEK NIJE PRODATA

KUĆA U KOJOJ JE „ROĐEN“ HARI POTER JOŠ UVEK NIJE PRODATA

Kuća iz 14. veka u engleskom mestu Lavenham u okrugu Safok gde je navodno rođen slavni čarobnjak Hari Poter iz knjiga Džoane Rouling i dalje je na prodaju godinu dana od kada Čitaj više »

 

Današnja piletina, uopšte nema ukus piletine

Naučnici tvrde da je piletina nekad bila bogatog ukusa i veoma skupa, dok ova piletina koju jedemo danas zapravo nema ukus piletine.

Kako je postala dostupna svima, počela je sve brže da se proizvodi, a njen kvalitet je sve više opadao.
Godine 1923. bilo je potrebno 16 nedelja da se uzgoji savršeno pile teško jedan kilogram, a već 1933. godine je uzgajivačima bilo potrebno dve nedelje manje. Trend se nastavio, a naučnici tvrde da piletina koju danas jedemo uopšte nema ukus piletine jer se uzgajivači nisu bavili kvalitetom i ukusom, već su gledali njenu veličinu i boju.
Kanadski istraživači su 2005. godine uzgojili vrste pilića iz različitih razdoblja, a rezultati su pokazali da su pilići do četiri puta teži nego 1957. godine, bez obzira na to što su hranjeni na isti način.  Prosečna težina pilića u 2016. godini bila je 2,8 kg.
pile
Naučnici ove razlike u veličini i težini smatraju dokazom genetskih manipulacija na njima. One su rezultat trenda „piletina budućnosti“ koji je počeo 1948. godine. Farmeri u SAD-u su tada počeli da razvijaju piliće sa specifičnim ciljevima – da budu veći, deblji i da brže rastu. Rezultat toga je vrsta Arbor Acre, mešavina dva pobednika koji su postali deda i baka većine komercijalnih pilećih vrsta koje jedemo danas.
Masovna proizvodnja piletine za ljudsku ishranu podrazumeva držanje pilića u velikim hangarima na farmama pilića. Pilići se pre klanja drže u malom zatvorenom prostoru, u lošim uslovima, bez mogućnosti lutanja pa čak i pomeranja. Poenta preteranog hranjenja i manjka kretanja je da što pre dostignu „težinu za klanje“ .
Iako su hormoni i steroidi u ovoj industriji zabranjeni javna je tajna da se redovno koriste antibiotici i sredstva za rast.
Izvor: 021.rs Foto: Žena – Blic